Standardi
Standardi
Standardi
Standardi
HACCP STANDARD
HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) je sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. HACCP sistem je prilagođen svim vrstama prehrambenih proizvoda i svim vrstama proizvodnje i rukovanja hranom.
Sam HACCP se zasniva na sledećim principima:
- Analiza potencijalnih opasnosti - hazarda,
- Identifikacija kritičnih kontrolnih tačaka - CCP,
- Ustanovljenje kritičnih granica za svaku CCP,
- Uspostavljanje sistema monitoringa za svaku CCP,
- Utvrđivanje korektivnih mera za stanje izvan kritičnih granica,
- Uspostavljanje procedura za proveru sistema,
- Formiranje dokumentacije.
Pomoću HACCP sistema identifikuju se i kontrolišu zdravstvene opasnosti koje predstavljaju naročito visok rizik za bezbednost hrane. Njegove glavne karakteristike su da je naučno zasnovan, deluje preventivno, koristi ocenu rizika kao alat, sistematičan je, dokumentovan i proverljiv.
Sistem zdavstvene bezbednosti proizvoda – HACCP plan se primenjuje u našem proizvodnom pogonu od prijema sirovine do dostave gotovih proizvoda
